Forside / Guides / Afstand, DPI og opløsning
Tilbage til alle guides

Afstand, DPI og opløsning

Hvilken minimum DPI skal min plakat være i? – dette lidt tekniske spørgsmål er nok det vi oftest får fra vores kunder. Svaret er desværre ikke altid det samme.
Kravet til opløsningen i den grafiske branche har næsten altid været 300 DPI (Dots Per inch / Pixel per tomme) – men dette krav er baseret på tryksager som er i almindelig læsbar afstand – altså et magasin, bog, brochure osv. som man typisk vil holde i hånden.
Hvad så med roll-ups, bannere og skilte? For at tilgodese et krav på 300 pixels per tomme – ville det jo kræve enorme billedeopløsninger at producere. Heldigvis ville det menneskelige øje ikke kunne se 300 DPI på et kæmpe vægbanner som er placeret 100m væk.

Så for at gøre det nemmere at finde den mindste brugbare opløsning til din næste tryksag, banner eller plakat  – kan du bruge tabellen nedenfor som vejledning.

Afstand er fra beskueren til grafikken. Der er både opgivet den normale defacto standard DPI, men også den metriske linier/pixels/per cm.

Afstand Anbefalet DPI Typiske produkter
0.5 m 300 DPI (118 pixels/cm) Tryksager, løsblade,
produkter som holdes i hånden
1 m 180 DPI (70 pixels/cm) Løsblade, opslag, små plakater
1,5 m 120 DPI (47 pixels/cm) Plakater, små skilte
 2 m 90 DPI (35 pixels/cm)
Plakater, skilte, roll-ups
3 m 60 DPI (23 pixels/cm)
Større plakater, skilte, roll-ups
5 m 35 DPI (14 pixels/cm)
Større plakater, skilte
10 m 18 DPI (7 pixels/cm)
Bannere, skilte
15 m 12 DPI (5 pixels/cm)
Bannere, store skilte
50 m 4 DPI (1,6 pixels/cm)
Bannere, store skilte
100 m 2 DPI (0,8 pixels/cm)
Bannere, billboards
200 m 1 DPI (0,4 pixels/cm) Bannere, billboards

Værd at vide
Dette er kun vejledende opløsninger for billeder som er skarpe og produceret på en glat overflade. Har du et sløret billede af nogle skyer som bliver printet på savsmuldstapet eller grov lærred, vil du kunne gå længere ned i opløsning uden at det bemærkes.